Staden Nashville i USA är delstaten Tennessees huvudstad och har en befolkning på cirka 636 500 invånare. Staden ses som själva centrumet för countrymusiken och har dessutom en rejäl grammofonindustri. Trots detta är stadens största näring hälso– och sjukvården. Det var efter inbördeskriget som Nashville utvecklades som ett handelscentrum och det var under 1920-talet som vad som sedan skulle komma att bli centrum för westernmusik och country inleddes.

Countrymusikens Mecka

Country i Nashville

Music City USA” kallas Tennessees huvudstad Nashville för ibland. Knappast någon annan stad i USA, med undantag för New Orleans, kan mäta sig med Nashville när det kommer till dess musikprägel. Nashville är sannerligen countrymusikens och populärmusikens absoluta Mecka. Staden är så populär att det både flygs samt bussas turister dit för enbart musikens skull. Det är tydligt att musiken har haft ett enormt inflytande på staden Nashville då bland annat många investeringar som gjorts i staden har påverkats av dess musikliv. Ett exempel är Gaylord Opryland som är en hotell-värld utan något motstycke med sina tropiska inomhusträdgårdar på flera tunnland, vinande vattenfall samt porlande bäckar.

Längs med gatan Printers Alley radas de olika musikklubbarna upp. De olika musikklubbarna spelar bland annat blues, jazz och såklart country. I dessa musikklubbar fanns den nödvändiga spelmansglädje bland musikerna som på slutet av 1950-talet samlades på dessa klubbar om kvällarna. Bland annat countrygitarristen Floyd Cramer kunde man stöta på här. Rytmen och värmen från flera countrylegender som spelat på dessa klubbar finns kvar än idag i luften.

Musiken i Nashville

Hela Nashville andas verkligen rytm och glädje. De musiker som inte spelar inomhus spelar istället ute på gatan. En trumkvartett kan bland annat skymtas på gatan som spelar modifierade hinkar i ett crescendo av olika rytmer. Nashville är inte bara känt för sin musikaliska puls på gatorna utan också för sina pulserande nöjesliv. Vid sidan av de liveuppträdanden som fyller stadens atmosfär kan besökarna också prova lyckan på de många kasinon som pryder stadens skyline. Med en energisk musikscen som ständigt vibrerar runt en och känslan av spänning som finns i luften, är det inte ovanligt att se besökare dra nytta av Nashville’s olika underhållningsalternativ. Vart man än går ser man spår av musikens tecken. Den majestätiska hjulångaren General Jackson flyter ofta fram på Cumberlandfloden med strålande musik som hörs lång väg.

Till och med ombord på ett museitåg kan man som passagerare njuta av kvällsmiddagen till musik, alltid till musik. För de flesta amerikaner är Nashville lika med musik. Något som stadens besökare snabbt blir varse om. Musiken och framförallt countryn har satt sina spår i staden vilket märks tydligt. De flesta människorna i staden delar åtminstone ett gemensamt intresse, musiken vilket skapar en härlig stämning i hela staden.