Det finns många countryartister som verkligen slagit stort internationellt och som bär ett mycket välkänt namn i musikbranschen. Exempel på sådana är bland annat Johnny Cash och Dolly Parton. De har nog dem flesta hört talats om i något sammanhang under sitt liv. Men det finns faktiskt några riktigt kända namn inom countryvärlden även här i Sverige. Namn som Jill Johnson, Kikki Danielsson och Ann-Louise Hansson är förmodligen relativt välkända i vårt avlånga land. Framförallt sångerskan och låtskrivaren Jill Johnson har satt avtryck på countrymusiken här i Sverige.

Jill Johnson

Jill Johnson, 43 år, föddes i Ängelholm och är idag känd som en svensk låtskrivare samt countrysångerska. Första gången hon klev in i countryvärlden var i Danmark vid endast 14 års ålder där hon debuterade på en countrygala. Johnson slog sedan igenom på riktigt år 1998 då hon vann Melodifestivalen med låten ”Kärleken är”. Hon kom sedan på tionde plats samma år i Eurovision Song Contest. Sedan tog karriären fart ordentligt och under år 2000 började Jill, tillsammans med låtskrivare, att utveckla sina idéer som kom att bli ett ”eget” sound. Därefter fick hon ett förlagskontrakt i staden Nashville, även kallat countryns huvudstad, vilket år 2002 resulterade i albumet ”Good Girl”.

Nu börjar Jill i första hand att kännas igen som en countryartist. Idag är Jill Johnson en renodlad countryartist och har vid flera tillfällen rest till Nashville. År 2005 spelade hon bland annat in sitt julalbum ”The Christmas in You” tillsammans med musiker i staden. Man kan med säkerhet säg att Jill Johnson är en stor och framgångsrik countryartist från Sverige.

Kikki Danielsson

1952 föddes Elsie Ann-Kristin Andersson, eller Kikki Danielsson som hon är mest känd för idag. Kikki är en av Sveriges största countrysångerskor som dessutom blivit berömd för att joddla i vissa låtar. Hon var som mest känd perioden mellan slutet av 1970-talet till slutet av 1990-talet. Under denna period hann Kikki vara med i svenska Melodifestivalen hela nio gånger. 1985 vann hon Melodifestivalen med en av hennes mest berömda låtar någonsin, ”Bra vibrationer”. Kikki sjunger gärna country och förknippas oftast med det. Under 1980-talet reste även Kikki mycket till countrystaden Nashville där hon spelade in sitt countryalbum. Hon utsågs då även till stadens hedersmedborgare. Hennes låtar är ofta sentimentala countryballader som handlar om olycklig kärlek.

Ann-Louise Hansson

Ann-Louise Hansson, idag 72 år, föddes i Kristianstad 1944. Hon är idag känd som en countrypopartist. Hennes genombrott kom 1961 med låten ”Är du ensam ikväll?”. År 1964 genomförde hon en visturné tillsammans med Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk. Ett samarbete som sedan resulterade i en LP-skiva. Hon gick dock därefter vidare till skivbolaget Philips där hon fick flera stora framgångar. Bland annat med låtar som ”Min luftballong”, ”Min greve av Luxemburg” samt ”Arrivederci Frans”. Arrivederci Frans låg i hela sju veckor etta på Kvällstoppen. Det var däremot inte förrän på 1970-talet som hon började övergå allt mer till countrypop. Hon fick därefter en riktig storsäljare med låten ”Låt inte din skugga falla här”. Ann-Louise var faktiskt en av de allra första som sjöng countrymusik här i Sverige.