Ursprungligen kommer den härliga genren countrymusik från Sydstaterna och närmare bestämt från deras folkmusik. Countrymusiken är även starkt förknippat med western då den dessutom från början kallades för, lite nedvärderande, hillbilly-musik och att en cowboyhatt var, och är än idag, det främst vanligaste attributet. Idag ses countrymusiken som en glad och klatschig musikstil som får de flesta att vilja släppa loss.

Countrymusikens ursprung

Countrymusiken utvecklas

När genren började utvecklas under tidigt 1920-tal var den mycket mer egen och instrumenten bestod normalt av endast violin eller i en del fall, en gitarr. Det var först under mitten av 1990-talet som countrymusiken allt mer började likna poppen och rocken, främst av den anledningen att man började nyttja trummor och i en del fall även elgitarrer, och inte längre bara den aukustiska varianten som man använt hittills. Idag rymmer countryn flera olika genrer, så som rockabilly, western, honky-tonk, bluegrass samt Nashville-soundet. Countryn är därmed en väldigt mångsidig stil där varje enskild stil har sin egna unika utformning och rytm.

Det tog egentligen ända till 1960-talet innan uttrycket country blev accepterat. Countrymusiken har idag åter igen fått sig ett rejält uppsving och idag tar sig många yngre artister an genren eller ibland lånar influenser av den. Särskilt vanligt är detta inom rocken.

Intressant fakta om countrymusiken

Den stad som idag främst förknippas med countryn är Nashville i Tennessee, trots att det inte var där som musiken egentligen uppfanns. Countrysångaren som var först med att leverera en riktig landsomfattande hit och som blev populär även utanför Sydstaterna i USA var Vernon Dalhart. Det här var år 1924 med låten ”The wreck of old 97”. Idag är country fortfarande en av USA:s mest populära musikstilar och lockar än idag människor i samtliga åldrar. Countrylåtarna förekommer dessutom ofta på USA:s topplistor. Countryn är även stor på andra håll i världen. Den har också alltid varit omtyckt i Sverige, ända sedan dess introduktion i landet. Det finns än idag svenska countryartister som väljer att spela in sin country på det svenska språket, exempelvis Jill Johnson.

Själva temat i flera countrylåtar är mindre städer samt småstadsliv. Detta har lett till att även flera människor som är bosatta i småstäderna eller ute på landet lätt känner igen sig i musikens texter och budskap. Country betyder just ”land”. Trots detta är musiken även populär bland storstadsborna, i alla fall till en viss mån. Det finns däremot en tydlig dragning till musiken för de människor som ser sig själva som en ”småstad”, oavsett vart man bor. Countrymusiken kan därmed sägas ha utvecklats under en lång tid med sina rötter i Sydstaternas folkmusik och är än idag en mycket populär och folkkär musikstil. Den har hängt med under lång tid och sprider än idag glädje och bjuder ofta upp till dans.