Johnny Cash och hans betydelse för countrymusikenJohnny Cash, countrymusikens guru, föddes 1932 och dog 71 år gammal år 2003 i staden Nashville, Tennessee. Johnny Cash var en mycket populär amerikansk sångare, skådespelare samt kompositör. Hans namn är ett av de mest inflytelserika genom alla tider inom countrygenren. Han var en väldigt produktiv artist och lyckades till exempel att ge ut nyproducerade skivor under fem decennier. En av hans absolut största hits är låten ”I Walk The Line”. Cash blev också känd som en man som vid flera tillfällen stod bakom de utsattas parti då han bland annat propagerade för en humanare fängelsevård samt uppträdde vid ett flertal tillfällen på olika fängelser. 1968 gjorde han till och med en liveinspelning på fängelset Folsom som kom att bli en av hans mest sålda skivor.

Johnny Cashs liv som artist

Hela Johnnys uppväxt präglades väldigt starkt av gospelmusiken samt den musik som under den tiden spelades i radion. Det var hans mamma och en barndomsvän som lärde honom att spela gitarr och redan som en ung pojke började han skriva egna sånger. Genombrottet kom 1955 när han skrev kontrakt med Sam Phillips skivbolag Sun Records då han sedan hamnade i det som senare kom att kallas för ”The Million Dollar Quartet”. De övriga medlemmarna var Elvis Presley, Carl Perkins samt Jerry Lee Lewis.

Under mitten av 1960-talet hade Johnny Cash flera toppsäljande hits och blev då också en av de mest populära artisterna i USA. Dock stagnerade hans karriär här då hans problem med alkohol och övriga droger tog en negativ påverkan på hans framträdanden. Cash kunde uppträda våldsamt under spelningar och framkallade en image om att vara ”outlaw”, dock dömdes han aldrig till fängelse. Hans skakiga privatliv och religiösa sökande speglas ofta i hans låttexter och framförallt hans inspelningar från de 10 sista åren består av starka berättelser om sorg, moraliska prövningar samt botgöring. Han fortsatte vara produktiv och spelade in album även de sista åren av sitt liv.

Johnny Cash och countrymusiken

Johnny Cash är ett av de största namnen inom countrymusiken. Hans betydelse för populärmusiken och countrymusiken kan knappast överskattas. Hans inflytande märks tydligt i genrer så som rock, amerikansk folkmusik, blues, rockabilly samt country. Man kan säga att Johnny Cash på flera sätt personifierade countryn, trots att hans musik inte var arttypisk. Cash skapade en väldigt unik stil i gränslandet mellan country, rockabilly samt mellanvästerns episka folksång. Han följde dessutom mer eller mindre direkt countryns traditioner men utsträckte dock inte medkänslan. Många anser att Cash var som klippt och skuren för countryn och den enda som verkligen kunde leverera den känsla man söker i countrymusiken. Dessutom kunde hans uppväxt varit hämtad ur en countrysång då han växte upp på bomullsfälten i Dyess, Arkansas och var ett av sju syskon i en mycket fattig familj.